Lue.fi

Tilaa kirjat suoraan kustantajalta ja lue kiinnostavimmat uutiset

Ylätunniste - oikea reuna

Lutherin linnake – Uskonpuhdistus uhan alla

Martti Luther
Kirjailija: James Reston Jr. Alkuperäisteos:Luther’s Fortress - Martin Luther and His Reformation Under Siege Sidos:Pokkari Suomentaja:Risto Mikkonen Julkaisuvuosi:2016 Sivumäärä:240 Kustantaja:Scanria Oy ISBN:978-952-5182-43-9
Hinta:

18,00 

Martti Luther ja uskonpuhdistus ovat asioina tuttuja, mutta kuinka se kaikki tosiasiassa menikään.

Vuonna 1521 katolinen kirkko jahtasi Martti Lutheria. Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari oli suuttunut uskonpuhdistajalle tämän arvosteltua Rooman kirkkoa ja määrännyt tämän ”kiinniotettavaksi ja rangaistavaksi pahamaineisena harhaoppisena”. Lutherin seuraajat tiesivät, että inkvisiittorit murhaisivat uskonpuhdistajan ja hajottaisivat tämän käynnistämän hauraan liikkeen, jos saisivat hänet kiinni, joten he kuljettivat hänet salaa Saksan keskiosissa sijaitsevaan Wartburgin linnaan. Siellä Luther vietti seuraavat kahdeksan kuukautta elämästään, ja hänen kohtalonsa – samoin kuin uskonpuhdistuksen kohtalo – oli kaiken aikaa vaakalaudalla.

Lutherin linnakkeessa kiitetty historioitsija James Reston nuorempi kuvailee tätä ratkaisevaa, mutta vähälle huomiolle jäänyttä vaihetta Lutherin elämässä. Wartburgissa ollessaan Luther saksansi Uuden testamentin, kävi kamppailua sisäisiä demonejaan vastaan ja piti etäältä koossa riitaisaa ja yhä radikaalimmaksi käyvää liikettään. Lutherin linnake on mukaansatempaava kuvaus historian käännekohtaan joutuneesta teologista. Kirja paljastaa, kuinka Martti Luther reformatorisine ideoineen palasi Wartburgin linnasta voimakkaampana kuin koskaan.

James Reston nuorempi on kirjoittanut kuusitoista kirjaa, mm. Warriors of God -bestsellerin, joka on tarina Rikhard Leijonamielestä ja kurdilaisesta muslimihallitsija Saladinista.

”Mukaansatempaava tutkielma lyhyestä mutta räjähtävästä ajanjaksosta suuren uskonpuhdistajan ja Raamatun kääntäjän elämässä – – Nopeasti etenevällä kerronnallaan Reston käy reformaattorin myrskyisän elämänvaiheen kaikki puolet läpi. Kirja on intensiivinen matka Lutherin ajatteluun sen muotoutuessa Rooman kirkon vastaiseksi.”

– Kirkus Reviews


LUKIJOIDEN ARVOSTELUJA:

Melkoinen ukkeli tuo Luther. Mielenkiintoinen tarina yhdestä Euroopan historian merkittävimmistä käännekohdista. Näistä jutuista ei kyllä näillä sanoilla koulun tunneilla puhuttu. 
- Jouko

Ostoskori

Copyright © Fendore Oy. Kaikki oikeudet pidetään.